Ana içeriğe atla

Yaz Stajı

TED Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde her biri en az 20 iş günü sürmesi gereken "EE 399 − Yaz Stajı I" ve "EE 499 − Yaz Stajı II" dersleri, öğrencilerin Elektrik-Elektronik Mühendisliği mesleği hakkında pratik deneyime sahip olmaları için tasarlanmıştır. Bu dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler aşağıdaki konularda kendilerini geliştirmiş olacaklardır.

  1. Teorik bilginin gerçek hayata uygulanmasını gözlemlemek.
  2. Mesleki deneyimi geliştirmek.
  3. Atölye görevlerini (lehimleme, kablolama, yerleşim, temel ölçüm ekipmanlarını kullanarak veri toplama, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ekipmanlarını çalıştırma vb.) uygulamalı olarak öğrenmek.
  4. Aktif katılım gerektiren görevlerde (donanım, elektronik kart tasarımı, üretim hattı çalışması, kalibrasyon ve kalite testi gibi) uygulamalı bilgi edinmek.
  5. Faaliyetlerin raporlanmasında teknik yazma becerilerini kullanmak.
  6. Sektör ve çalışma koşulları hakkında bilgi sahibi olmak.
  7. Mezuniyet sonrası bilinçli bir kariyer kararı vermek.

Genel Kurallar:

  1. Staj dönemi, eğitim, kurs, derslere çalışma, yeni bir programlama dili öğrenme, kılavuz ve katalog inceleme vb. faaliyetlere harcanmamalıdır. Bu tür faaliyetler ancak ana mühendislik faaliyetlerini destekleyecek şekilde yapılabilir.
  2. Yaz okuluna devam ederken yaz stajı yapılamaz.
  3. Öğrencilerin yaz stajı sırasında teknik etkinliklere aktif olarak katılmaları beklenir.
  4. Öğrenciye çalışacağı kurumda/şirkette atanan işin mühendislik içeriği "zayıf" ise veya öğrenci üzerinde çalışacak herhangi bir projeye atanmamışsa, mentor mühendis ile konuşup çözüm bulmak öğrencinin sorumluluğundadır. Sorunların halledilememesi durumunda yaz stajı için başka bir kuruma/şirkete geçmek öğrencinin sorumluluğundadır.
  5. Kurumda/Şirkette yeterince iş yapmamak, kötü bir yaz stajı raporu sunmak için iyi bir mazeret sayılmaz.
  6. Başarılı bir yaz stajı yapmanın tüm sorumluluğu öğrenciye aittir.
  7. 40 iş günü aynı kurumun farklı departmanlarda staj yapmak,  "EE 399 − Yaz Stajı I" ve "EE 499 − Yaz Stajı II" derslerinin zorunluluklarının bir seferde tamamlandığı anlamına gelmez. Hem iki stajı aynı kurumda yapmak, hem de mezuniyet durumunda değilken aynı yaz iki stajını bir arada yapmak staj yönetmeliğine uymaz.
  8. Mezuniyetiniz için bu yazdan başka yazınız kalmadı ise çift zorunlu stajı aynı yaz yapmana izin verilir. Aksi halde aynı yaz çift zorunlu staj yapmanız mümkün değildir.
  9. Cumartesi günleri faaliyet gösteren şirketlerde o günleri de iş günlerine ekleyebilirsiniz.

Staj Yapılabilecek Kurum Kriterleri:

  1. Üniversiteler staj yeri olamaz.
  2. Staj yapılabilecek kurumun en az beş (5) çalışanı olmalıdır.
  3. Staj yapılabilecek kurumda en az bir (1) adet tam zamanlı Elektrik-Elektronik Mühendisi olmalıdır.
  4. Staj yapılabilecek kurumdaki tam zamanlı bir Elektrik-Elektronik Mühendisi, kendisine atanan stajyeri takip edebilecek durumda olmalıdır.
  5. Staj yapılabilecek kurum araştırma, geliştirme, tasarım, test ve üretim faaliyetlerinin en az birini gerçekleştiriyor olmalıdır.
  6. Yalnızca ticaretle uğraşan kurumlar staj yeri olamaz. 

ÖNEMLİ BAĞLANTILAR:

Stajlar hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen Kariyer Merkezi'nin web sayfasını kontrol edin.

Bölüm Staj Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Aykut Yıldız